• Organisatieverandering als Succesfactor!

 • Volg ons op social media
 • Waarom goede voornemens gedoemd zijn te mislukken

 • Oftewel: Hoe slaag je er dit keer in je voornemens wel te realiseren?

  Het nieuwe jaar staat er weer aan te komen. Altijd een goed moment om je nieuwe dingen voor te nemen, om je leven te veranderen. Niet meer snoepen, drinken of roken en meer bewegen staan wel bovenaan de lijst. En raad eens …? Ieder jaar weer! We leren het dus blijkbaar niet of we vervallen toch weer in ons oude gedrag. Herkenbaar?

  Oud gedrag is hardnekkig. We zijn immers gewoontedieren. Gewoontes zijn hartstikke handig want je hoeft er verder niet meer over na te denken en kunt je denkcapaciteit gebruiken voor wat anders. Bovendien voelt het natuurlijk lekker vertrouwd en fijn, om in het oude patroon te blijven hangen. Patronen bieden ook structuur en maken ons leven voorspelbaar. En zorgen ervoor dat we niet iedere dag opnieuw moeten leren lopen.

  Maar toch: gewoontes kunnen ons dwars zitten als we ervan af willen. En daar begint de makke. Want het vraagt dan van jou dat je sterker wordt dan de mechanismen in je lichaam, sterker dan je omgeving, en sterker dan tijd om je automatismen te kunnen overwinnen.

  In de wetenschappen worden deze automatismen een gewoontelus genoemd: na een bepaalde prikkel verval je in een aaneenrijging van gedrag en dat eindigt met een bevredigend gevoel. Vaak gaat dit onbewust. En daar ligt de oplossing.

  Er zijn mensen die denken dat je moet uitzoeken door welke prikkel en beloningen je wordt aangestuurd. En weten welke prikkel het gedrag oproept kan inderdaad handig zijn: dan kun je je leven zo organiseren dat je die prikkel niet meer hoeft te krijgen. Maar je kunt ook je onbewuste aanzetten om niet meer gevoelig te zijn voor die prikkel. Daarvoor zijn gedachten heel handig. Door op een andere manier te denken, en je te richten op wat je wél wilt maak je het voor jezelf zoveel gemakkelijker je goede voornemens te realiseren.

  De training ‘Verander Je Gedachten, Haal Meer uit Jezelf’ die Dr. Joe Dispenza samenstelde vanuit zijn wetenschappelijk onderzoek op dit gebied geeft precies inzicht in hoe de mechanismen in je lichaam en je hersenen werken, en welke technieken je kunt inzetten om je goede voornemens te halen. En andere veranderingen in je leven natuurlijk, zoals een carrière-switch, een betere gezondheid, het binnenhalen van die opdracht, betere relatie, etc.

   Kijk voor de eerstvolgende training op de Agenda